Indochina: Part 2 - The Royal Palace and Silver Pagoda

Efter den långa bussresan var vi framme i Phnom Penh på eftermiddagen. Vi checkade in på hotellet, lämnade våra grejer och gick ut för att upptäcka. Trots att det "bara" bor 2 miljoner människor i staden så kändes den mycket större men väldigt färgglad och livlig.
 
Dagen där på, våran första heldag i Phnom Penh, besökte vi The Royal Palace där kungen bor och Silver Pagoden. Två fantastiskt fina palatsområden, dock var inte kungen hemma när vi var där. Våran guide berättade att han tyckte väldigt mycket om dans och brukade därför hålla till i Prag där han dansade balett. Något vi tyckte va lite komiskt då pappa ju är ifrån Tjeckien. 
 
Man fick gå in i det en palatset och det var vackert utsmyckat med guld och en och annan diamant om jag inte minns fel.
 
Runt Silver Pagodan gick det en "gång" där man hade målat olika historier på väggarna.
 
Efter palatsbesöket åkte vi till National Museumet innan vi åkte och åt lunch på en restaurang som låg precis vid Mekongfloden.
 
Vi blev bjudna på en tre olika rätter som bestod utav fiskspett marinerade i ingefära och curry tillsammans med en liten sallad, kyckling med ris, ångade grönsaker och exotisk frukt till efterrätt.
Efter den mycket goda måltiden åkte vi till en utav stadens marknader där vi fyndade lite smått och gott!
 

Snöyra

Hallå där! Det är inte varje dag man vaknar upp och allting är helt vitt utanför fönstret, inte här på västkusten i alla fall. Det har snöat lite från och till här de senaste dagarna men tinatbort i samma sekund som det lagt sig på marken. Mysigt med lite mer än bara slask, hoppas att det varar några dagar i alla fall.
I veckan var det min tur att åka på en dunderförkylning så jag har varit hemma från skolan sen i onsdags och bara hostat och snorat. Jag är mycket sällan sjuk, första gången sen jag började gymnasiet som jag har varit hemma från skolan faktiskt. Idag känner jag mig mycket bättre så jag hoppas att jag är helt frisk tills nästa vecka. Tyvärr så missade jag min bästa barndomsväns 18-års fest igår vilket känns jäkligt surt! Hade så gärna velat vara med och fira henne men jag hade nog inte varit den roligaste partykompanjonen i vilket fall...men men, sånt får man ta ibland.
 

"En resa för livet"

Godmorgon bloggen. Då var det måndag igen och jag börjar dagen med lite sovmorgon. Det bästa med sovmorgon är att jag hinner lägga lite mer tid på frukosten! Idag blev det keso och avokado på fiberknäcke och en grön smoothie där till. Hela helgen har jag jobbat och har nu en ganska så hektisk skolvecka framför mig men det är bara att kämpa på. 
 
Igår kväll såg jag En resa för livet på tv och kände att jag behövde skriva av mig lite. Ni kanske har sett reklamen för programet men det är i alla fall en dokumentär där fyra svenska artister, bland annat Danny Saucedo, åker ner till Bangladesh och SOS Barnbyar i huvudstaden Dahka. I Dahka bor det runt 16 miljoner människor på en yta som är lika stor som Göteborg, hur galet är inte det!? De lever i extrem fatigdom och barn som är runt 12 år jobbar 14 timmar om dagen, i otroligt farliga miljöer med en dagslön på 10 kronor, allt för att hjälpa till att försörja sina familjer vilket är så galet det kan bli.
 
Jag kan inte låta bli att må fruktansvärt dåligt över att världen ser ut så här. Jag skämms nästan över de gånger som jag har klagat på mitt liv, skolan, maten jag får, de gånger jag sagt att min garderob inte räcker till osv. I de stunderna är det så lätt att glömma bort att tänka på hur bra du faktiskt har det och hur mycket sämre ställt många många andra har det. Men när man ser ett sånt här program så får man någon slags uppenbarelse om vad som faktisk försegår på andra sidan jordklotet vilket på många ställen är långt ifrån lyx och flärd. Och att då se barnen sjunga och dansa, skratta och vara glada för det lilla de har är så otroligt beundransvärt på något sett. Jag har varit på platser där extrem fattigdom existerar och det är fortfarande så svårt att förstå och sätta sig in i en sådan situation, i ett sådant liv när vi själva har det så bra. Men jag vill lova mig själv att vara mer tacksam för det jag har och göra någonting för att utsatta människor i sådana här länder ska få det bättre vare sig det är att volontärarbeta eller sjänka pengar. Om ni vill kan titta på programet här
 
Visa fler inlägg