South Africa: Part 1 - Kruger National Park

Hallå där! Nu har vi landat här hemma igen efter helt underbar resa, den har varit så gott som perfekt. Det känndes faktiskt riktigt motsträvigt att behöva lämna Sydafrika och bege sig hem mot ett nollgradigt, gråmulet Sverige. Däremot lyckades vi hamna i samma sittningsdel som landslaget i rugby på flyget hem och där bland fanns några riktiga go'bitar om gjorde flygresan aningen lättare haha. Anyway, här kommer första delen av resan!
____________________________________________________________________________________________________
Första ettappen på vår resa började i Krugerparken som är en 2 miljoner hektar stor nationalpark. Lodgen vi bodde på låg precis vid gränsen in till parken med utsikt över Crocodile River och en fin vy över naturen. En av våra reseledare hade lyckats se alla Big Five från verandan men vi fick nöja oss med några krokodiler, flodhästar, antiloper, bufflar och elefanter vilket ju inte är så bara ;)
 
Krugerparken är en utav de mest djurrika i världen men på grund av att årets regnperiod uteslutits så rådde det extrem torka. Marken var snustorr och floder och vattenhålor var näst intill uttorkade. När vi var ute på game drives (safari) såg vi tyvärr inte jättemycket djur då det kämpade för att hitta skugga, vatten eller mat. Vissa djur vi såg var riktigt magra och utpräglade, det var fruktansvärt jobbigt att se. Man önskade nästan att man kunde packat ner lite regn i resväskan, vi har ju ändå så mycket här i norr. 
 
Men vi såg friska djur också! Mycket elefanter, några lite tjuriga och som kom så nära att man kände adrenalinet pumpa. Vi lyckades bocka av 4 av de Big Five och även denna gången var det den rackarns leoparden som inte syntes till...Kanske blir det nästa gång, tredje gången gillt brukar man ju säga? 
 

Perspective on life

Någon kanske minns att jag bloggat om ett pogram som hetter En resa för livet? För er som inte vet/minns så är det ett gäng artister från Sverige som åker till utsatta ställen i världen där de deltar i SOS Barnbyars arbete. I vilket fall så gick det förra året på tv4 och nyligen har det börjat en ny säsong. Den här gången befinner de sig i Rustenburg, ett område utanför Johannesburg i Sydafrika och i morgon kommer jag att sitta på ett plan påväg till just Johannesburg med två veckor äventyr framför mig. Krygerparken, Victoriafallen och Kapstaden står bland annat på schemat. För mig är varje resa är en resa för livet  och självkalrt ser jag fram emot att få uppleva allt detta, det kommer säkerligen att bli fantastikt men trots det kan jag inte låta bli att få en gnutta dåligt samvete.
 
Jag får dåligt samvete för att jag ska åka över halva jordklotet för att få en fantastiks upplevese, få se fina, exkotiska djur, turista i storstäder, fota vackra miljöer, äta god mat osv. och samtidigt, en stenkast där ifrån ligger afrikas största slumområde, människor som bor på soptippar, de har inte ens mat för dagen, det kryllar av sjukdomar och kriminaliteten är hög. Kontrasten är så extrema och trots det är det saker som är lätta att förtränga när man inte alltid ser dem. Istället lever man vidare i sin lilla bubbla av lycka och tur. I sådana lägen är det viktigt att komma ihåg att allt det vackar har en baksida och att det är vi som ligger bakom orsakerna till denna snedvridan värld, men att det är också är vi som kan reparera den. Vi som har haft turen att hamna på den mer rätta sidan av världen måste ta vårt ansvar och hjälpa de miljontals människor som inte haft samma tur. Ses om två veckor!
 
Visa fler inlägg