Indochina: Part 1 - Saigon to Phnom Penh

Jullovet spenderades inte hemma för min del utan närmare bestämt i Indokina där vi under två veckors tid pendlade mellan Vietnam och Kambodja. Den här resan bestod väldigt mycket utav kultur med många städer, mycket historia och religion. Det låter nästan som en so-lektion när man punktar upp det sådär haha, och det har väl sina liknelser förutom att man upplever det med egna ögon istället för att läsa det i en bok. 
 
Jag tänkte nu börja berätta om våran resa som började med en samanlagt nästan 12 timmars flygresa till Ho Chi Minh staden eller Saigon, som är det ursprungliga namnet, i Vietnam. Direkt när vi landat på flygplatsen blev vi upphämtade av en guide och åkte direkt till Cu Chi tunnlarna.
 
Den lilla biten till tunnlarna tog ungefär 1,5 timmar att åka på grund utav trafiken. I Saigon bor det 8 miljoner människor och det finns inte så många bilar förutom taxibilar utan de flesta har en moped.
 
Cu Chi tunnlarna användes bland annat för skydd under vietnamkriget. Det finns ca 250km tunnlar och de djupaste går 9 meter under marken. Det är nästan som ett litet samhälle med rum med till exempel kök och läkarrum. Vi fick gå en liten bit i en tunnel och det var otroligt trångt men väldigt imponerande när man tänker på att tunnlarna har huggts ut för hand! På området visade man också olika fällor som man hade gillrat.
 
Efter tunnlarna åkte vi till hotellet som låg mitt i Saigon. Det var ganska sent på eftermiddagen och vi var trötta efter resan så jag, mamma och Oskar gick ut och köpte hämtmat som vi åt på hotellet. Sedan badade vi på hotellets rooftop och tog det lugnt resten utav kvällen. 
 
Tidigt nästa morgon blev vi upphämtade vid hotellet och avsläppta på den lokala busstationen i Saigon. Där hoppade vi på en reguljär buss som skulle ta oss till huvudstaden i Kambodja, Phnom Penh. Resan tog ungefär 7 timmar och vi var de ända turisterna på bussen vilket kändes lite extra spännande. Resan kändes inte alls lång med tanke på att de ständigt hände saker utanför bussfönstret!
 
En parantes: Lotusblomman är en väldigt stor symbol i Asien och man kan hitta bilder på den nästan över allt i olika samanhang. En anledning är att den hinduiska guden Brahman föddes ur just lotusblomman. Här på bilden köpte vi ett knippe med lotusfrökappslar, fröna skulle tydligen vara bra för magen om man åt dem.