Indochina part 5: Phu Quoc

På ön Phu Quoc som vi nu befann oss på skulle vi som sagt vara i fyra dagar. För de många ryssarna som befanns sig på ön var det som rena rama Mallorca med flera all inclusive hotell, sol bad och mat plus att allt var billigt billigt billigt. Med andra ord sådanna ställen som vi mer än gärna underviker att gynna av flera olika anledningar. I vilket fall så hade vi en guidad utflyckt inbokad när vi kom till ön som vi gjorde andra dagen. Våran guide var från Nya Zeeland och hade flyttat hit för 8 år sedan för att starta ett helt nytt liv som skilde sig från vad alla hans kompisar hade där hemma. Han berättade att det inte ens fanns en asfalterad väg, inga hotell eller turister över huvudtaget när han först satte sin fot på ön.
 
På de 8 åren har öns djungel skövlats, djurriket minnskat drastiskt, hotellen poppat ut som poppcorn och med turisterna kommer fruktansvärda mängder av skräp och annat avfall som ingen vet var det ska göra av.
Vi gillade den här guiden väldigt mycket för han visst väl vad som höll på att hända med ön, han var mycket rädd om det som fanns kvar och var noga med att lära sina barn att ta hand det också, ge dem lite miljötänk. Han var även noga med att inte lita på vem som helst och tog därför inte med vem som hellst till de finnaste platserna som fanns kvar på ön, allt för att inte riskera att det skulle förstöras. 
 
Våran första utflyckt gick till den södra delen av ön och på vägen stannade vi för att besöka bland annat en pepparodling, vinodling och en fisksåsfabrik. Det är produkter som öns lokalbefolkning livnärar sig på. Sedan åkte vi till en lite fikseby där vi fick se hur lokalbefolkningen levde på riktigt! Vietnameserna är mycket för färskvaror och köper nästan alla sin mat helt färsk. De tror också mycket på naturliga motemedel och äter bland annat söta små sjöhästar för hälsans skull...
Vi stannade också till på en väldigt fin strand för att äta lunch och på hemvägen gjorde vi ett stopp hos våran guides Nya Zeeländske vän som gjorde jättefina smycken av pärlemor!
 
Vi bokade in ytterligare en utflyckt med samma guide då vi var väldigt nöjda och ville se mer. Så sista dagen på ön åkte vi till den norra delen där det forfarande fanns lite djungel kvar. Tyvärr kunde vi inte ta oss in till de riktiga guldställena då man bara kunde ta sig dit med motorcykel men vi fick en liten glimt av det. Istället gjorde vi lite andra stopp, bland annat på ett tempel innan vi återvände till stan och hotellet.